Făuritori de ţară
Mihai Eminescu a fost un poet, prozator şi jurnalist român, considerat cel mai mare poet al literaturii române, fiind un simbol al romantismului şi al spiritului naţional. Ziua de 15 ianuarie – data naşterii lui Eminescu, marelui nostru poet naţional - a fost aleasă ca Zi a Culturii Naţionale.
Avram Iancu, personalitate istorică, care ocupă primul loc în ierarhia celor mai mari eroi ai poporului român, a fost şi va fi simbolul luptei pentru drepturi a românilor transilvăneni din secolul al XIX-lea.
Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei de două ori (martie-aprilie 1693 şi 1710 - 1711) şi un mare savant român, membru al Academiei de Ştiinţe din Berlin. A desfăşurat o activitate incredibilă, a fost istoric, enciclopedist, filozof, etnograf, lingvist şi muzicolog. Este considerat drept una din figurile cele mai de seamă de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea.
Mănăstirea Voroneţ este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, o perlă a Bucovinei, care se află într-un minunat mediu natural. În acest colţ nordic de ţară, istoria şi tradiţiile sunt foarte intense. Poveştile biblice redate în picturi pe pereţii mănăstirii sunt de mai mult de 500 de ani.
Dimitrie A. Sturdza a fost una din figurile emblematice ale societăţii româneşti din secolul al XIX-lea, participând la evenimente importante ce au stat la baza României moderne. A publicat numeroase studii despre istoria României şi a devenit recunoscut şi în numismatica românească.
Constantin Brâncuşi a fost cel mai cunoscut sculptor român, un artist considerat, unul dintre cei mai influenţi sculptori ai secolului XX. A trăit jumătate de secol la Paris şi a străbătut lumea în lung şi-n lat, a lăsat lumii un întreg tezaur purtând amprenta folclorului şi spiritualităţii româneşti.
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, numită şi „Mica Unire”, realizată sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Sub domnia lui Cuza, s-au pus bazele dezvoltării moderne ale naţiunii române din punct de vedere economic, social, politic şi cultural. A.I. Cuza a fost cel care a reuşit să denumească un singur guvern şi a fixat capitala noului stat la Bucureşti.
Prima domnie a Regelui Mihai I a început la şase ani, iar a doua domnie într-o epocă dramatică. A fost un monarh constituţional, în timpul domniei sale a dat dovadă de multă înţelepciune şi devotament. Cu semnarea actului de abdicare a salvat viaţa a peste 1000 de tineri aflaţi în închisoare.
Nicolae Iorga a fost un poet, enciclopedist, profesor universitar al Facultăţii de istorie a Universităţii din Bucureşti, istoric, academician la doar 39 de ani, fondatorul şi director al Şcolii Române din Paris. A editat şi a condus numeroase ziare şi reviste. Cele mai importante publicaţii: Istoria românilor în 10 volume sau Istoria literaturii româneşti.