Forţa, mândria şi BritanniaFilarmonica din Viena - totul despre colecţionare, partea a 12-a
Moneda Britannia din argint este bătută în Marea Britanie din 1997. Denumirea ei provine de la figura feminină de pe monede, care reprezintă zeiţa Britannia, personificarea Regatului Unit. Este una dintre cele mai comercializate monede de argint pentru investiţii din Europa.
Iulius Caesar a fost primul care a pus piciorul pe Insulele Britanice şi a constrâns la supunere triburile celtice. Romanii au numit noua provincie Anglia Romană sau Britannia, iar pe locuitorii ei: britanici, şi au făcut din zeiţa războinică Britannia simbolul lor, aceasta fiind asociată cu idealul curajului de neclintit şi, asemeni unei mame, cu rolul de veşnică protectoare. Aceste două virtuţi au fost atribuite cu uşurinţă monarhilor britanici, astfel încât, încă din Evul Mediu, nu a existat nici un rege englez care să nu fi reprezentat figura zeiţei pe una dintre monedele sale. Tradiţia a supravieţuit până în secolul al XX-lea, chiar şi pe monedele Elisabetei a II-a a Marii Britanii, a fost înfăţişată figura legendară a frumoasei Britannia. Monedele de 50 de pence au fost bătute până în 2008, astfel, acestea au fost în circulaţie pe cea mai lungă durată.
Marea Britanie pe piaţa de monede pentru investiţii
În 1987, Marea Britanie, urmând exemplul mai multor ţări mari producătoare de aur (SUA, Australia), a emis propria monedă de aur pentru investiţii, care înfăţişa Britannia, zeiţa războinică. În 1997, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a emisiunii de aur, a fost lansată moneda de argint Britannia, cu motivele caracteristice, cu greutatea de o uncie. Britannia din argint a satisfăcut o gamă largă de nevoi ale investitorilor, devenind principala monedă de argint pentru investiţii din Europa în decurs de peste un deceniu.
Reprezentarea Britanniei poate varia de la an la an, dar prezintă întotdeauna aceleaşi caracteristici obişnuite. Rochia ei seamănă cu rochiile plisate ale femeilor din Grecia antică sau cu toga romană. Întrucât englezii s-au considerat întotdeauna stăpânii mărilor, Britannia ţine în mână tridentul lui Poseidon, regele oceanelor. Scutul său este acelaşi cu cel al bravilor războinici spartani,-hopliţii-, pe care este desfăşurat steagul britanic albastru şi roşu, supranumit „Union Jack”. El este însoţit uneori de un leu, un simbol antic al curajului de neclintit, care este de asemenea, un element comun în stemele şi steagurile regale englezeşti.
Deoarece monedele Britannia, au de asemenea şi curs legal, legislaţia britanică prevede ca toate monedele să poarte portretul monarhului pe avers. Cea mai populară monedă este cea de 1 uncie de argint pur, cu diametrul de 40 mm şi valoarea nominală de 2 lire sterline.
Monede populare de argint pentru investiţie
Monedele moderne de argint pentru investiţii sunt din ce în ce mai populare, cu o circulaţie din ce în ce mai mare. Acestea au curs legal şi valoare nominală, dar numai monedele cu o puritate de argint de 999, pot fi tranzacţionate pe piaţa londoneză a lingourilor. În prezent, multe ţări cu un minerit avansat al aurului şi argintului bat milioane de monede de investiţii care îndeplinesc criteriile de mai sus, iar în unele locuri, cum ar fi Canada, sunt bătute şi din platină sau paladiu.
Cele mai cunoscute monede de investiţie sunt: Krugerrand a Republicii Africa de Sud (B-202405012), moneda Panda a Chinei (B-202405013), Vulturul american (B-202404013), Kookaburra australiană (B-202405014), sau Frunza de arţar canadiană (B-202405011). Deşi nu este una dintre principalele ţări producătoare de metale preţioase, Austria a avut un succes surprinzător cu monedele Filarmonicii din Viena, bătute în aur şi argint începând din anul 1989, Acestea sunt actualmente cele mai populare monede pentru investiţii din Europa.
Nu ezitaţi să comandaţi acum popularele monede pentru investiţie din cataloagele firmei noastre Bursa Colecţiilor din aprilie 2024/4 şi mai 2024/5, precum şi cea mai recentă emisiune a monedei Britannia şi Liberty de 1 uncie de argint B-202404014.