„Bestiile Majestăţii Sale” - totul despre colecţionare, partea a 8-a
În 2016 au apărut primele monede britanice din colecția „The Queen's Beasts”. Colecţia include monede din diferite materiale şi mărimi, care reproduc stemele heraldice ale reginei Elisabeta a II-a şi a predecesorilor ei. Cele mai populare bucăţi sunt cele de 62 de grame, ele fiind şi primele monede de investiţie de 2 uncii ale Monetăriei Regale Britanice. Ultima piesă a acestei coleţii a fost lansată anul acesta, pe care se regăsesc toate cele 10 fiinţe mitice. Comandaţi şi Dvs. această monedă din magazinul nostru online!
2 uncii argint pur din Marea Britanie
Monedele cu valoarea nominală de 5 lire sterline, au pe reversul medaliilor portretul reginei Elisabeta a II-a. Concepţia şi designul celei de-al cincilea portret oficial al Majestăţii Sale, şi celor zece emisiuni, se datorează tânărului gravor Jody Clark, din anul 2015. Astfel pe fiecare monedă, lângă portret, apar iniţialele gravorului:„JC”. Prima monedă a fost emisă în 2016, când Elisabeta a II-a a devenit cea mai longevivă regină din lume, cu cei 63 de ani de domnie.
În primii doi ani de emisie, portretul bombat al reginei este susţinut de un fundal cu model granulat, care a fost înclocuit de aşa numitul model guilloche pentru emisiunile ulterioare. Aceste monede au fost bătute cu technicile acestea moderne pentru a preveni falsificarea. Deși nu au fost raportate cazuri de falsificare a colecției, falsificarea monedelor metalice în general, reprezintă o problemă tot mai mare la nivel mondial. Modelul geometric guilloche este menit să îngreuneze sarcina falsificatorilor, adică pentru a aplica acest model pe o moneda falsă, ar trebui folosită o tehnică de gravură foarte complexă. În jurul anilor 1770, inginerul francez Guillot, a construit prima maşină de frezat, cu ajutorul căruia s-au realizat modele repetitive. Această technică s-a folosit în secolul XX cu scop decorativ, dar şi pentru a îngreuna falsificarea ceasurilor de buzunar. Monetăria Regală Britanică nu a aplicat această decoraţie unul câte unul, ci s-a aplicat un eşantion pe suprafaţa plăcilor de batere a monedelor.
Monedele de 2 uncii (62.42 g) ale acestei colecţii au diametrul de 38,61 mm şi o grosime considerabilă de 6 mm, iar marginea lor este zimţată.
Steme heraldice, blazoane cu „bestii”
Fiecare casă regală foloseşte simboluri distinctive şi unice pe stema folosită. O stemă se compune din următoarele categorii de elemente: scut, figuri heraldice şi elemente exterioare ale scutului. Unele dinastii folosesc animale în blazonul lor. În alte steme, animalul sau animalele heraldice țin scutul familiei. Animalele heraldice sunt adesea simboluri mai vechi ale unei dinastii, decât alte obiecte de pe stemă. Pot avea, de asemenea, origini străvechi, fie ca animale totem ale poporului domnitorului, fie legate de miturile ancestrale ale poporului respectiv. Astfel pot apărea și creaturi mitice, cum ar fi pasărea griffon sau unicornul. Până la Iluminism, creaturile mitice erau protectorii dinastiilor, dar în epoca modernă acestea s-au transformat, s-au degradat a fi numai simboluri dinstinctive ale familiilor regale.
Elisabeta a II-a își trage descendența din Eduard al III-lea (1327-1377). Timp de secole, regele britanic din secolul al XIV-lea a fost asociat cu pasărea griffon, deoarece Edward al III-lea avea gravată pe sigiliul său o pasăre griffon. Blazonul lui Eduard al III-lea o putem vedea pe moneda emisă în 2017, împreună cu castelul Windsor, unde s-a născut regele Eduard. De secole stema Familiei Regale Britanice este susţinută de un vultur cu corp de leu. Această fiinţă mitică apare mai multe ori şi în stemă, ca de exemplu la dinastia Plantagenet, unde şoimul, purtător de scut al dinastiei, apare şi el pe stemă.
Predecesori regali şi încoronarea Reginei Elisabeta a II-a
Cele „zece bestii”, adică aceste animalele heraldice ale strămoșilor săi, au fost colectate pentru prima dată de regele Henric al VIII-lea, care a comandat o statuie din piatră a strămoșilor săi regali în 1536 și a expus-o la Hampton Court, palatul său preferat de pe malul Tamisei din Londra. Originalele nu mai există, dar replicile lor, care au supraviețuit furtunilor secolelor, sunt acum expuse în Grădina Botanică Kew Gardens din apropierea palatului. Atunci când familia regală din Windsor se pregătea pentru încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, au fost comandate sculpturi ale stemelor și blazoanelor strămoșilor regali ai Elisabetei, asemănătoare celor ale lui Henric al VIII-lea, de la sculptorul James Woodford, membru al Academiei Regale. „Animalele heraldice ale reginei", leul, ogarul alb, antilopa, dragonul roșu, calul alb, leul alb, unicornul, pasărea griffon, taurul negru și șoimul, nu sunt exact aceleași cu cele ale lui Henric al VIII-lea. Sculptorul Curții, Woodford, a răspuns solicitării și a creat sculpturile sale originale pentru încoronarea din 1953. Statuile de 1,8 metri înălțime au fost realizate din ipsos alb și cântăreau 320 kg. Woodford a primit un onorariu de 2.750 de lire sterline de la Ministerul Construcțiilor și Lucrărilor Publice pentru munca sa (astăzi valoarea lor ar fi de 80.000 de lire sterline). Iar Molly Guion, un celebru portretist academic american stabilit în Anglia, care a realizat cel mai faimos portret al lui Winston Churchill, de două ori prim-ministru britanic, a fost rugat să picteze în culori stemele de pe statui.
Aceste statui ale animalelor heraldice au fost expuse în Westminster Abbey pentru a marca încoronarea Elisabetei a II-a ca regină, pe data de 3 iunie 1953. Animalele heraldice ale strămoșilor săi regali au vegheat-o în timp ce trecea pe lângă ele spre altar. În acea zi, în biserică, statuile reprezentau și întruchipau predecesorii familiei Regale, care participau şi ei la încoronarea tinerei regine.
După încoronare, statuile au fost mutate în palatul Hampton Court al lui Henric al VIII-lea, menționat mai sus, unde strămoșii lor fuseseră expuși în secolul al XVI-lea. În 1957, statuile au fost mutate la Palatul Regal de la Windsor, iar în 1959, în calitate de țară care prezida Commonwealth-ul pentru anul respectiv, au fost oferite Canadei pentru o expoziție de un an. Ulterior, în fiecare an, statuile ar fi trebuit să fie transferate într-o altă țară din Commonwealth, dar, cumva, ele au „rămas” în Canada. În 1967, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la fondarea Canadei ca stat federal, statuile animalelor au fost pictate conform culorilor prezentate în legende, adică taurul era negru, iar dragonul roșu. Statuile în prezent sunt expuse la Muzeul Canadian de Istorie din Gatineau, Quebec.
Tânărul designer Jody Clark, creatorul colecției, recunoaște că, pentru a pregăti această lucrare importantă, a vizionat atât statuile din piatră ale lui Henric al VIII-lea din Londra, cât și statuile din ghips ale animalelor heraldice ale Elisabetei a II-a din Canada. „Bestiile Reginei” de pe monede sunt dovada indubitabilă a faptului că designerul a reuşit să cumuleze în creaţia sa, în această colecţie excepţională, ceva mitic, mistic, care parcă dă viaţă acestor fiinţe unice.
Comandaţi şi Dvs. ultima monedă din colecție, care este decorată cu toate cele zece animale mitice!