Cucerirea spaţiului cosmic

După sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, SUA şi URSS au intrat într-o cursă militară, technologică şi economică, împărţindu-şi lumea în sfere de influenţe diferite, cunoscut sub numele de „războiul rece”. Consemnările istorice prezintă, că acest conflict a fost benefic, adică omul a reuşit să facă paşi fundamentali în aventura sa de a cuceri spaţiul cosmic. „Cursa spaţială”, care a durat aproximativ două decenii, între cele două state, a fost una decisivă în această dezvoltare.
Sputnik-1: primul obiect terestru în spaţiu
Primul pas au făcut cei din URSS, cu lansarea primului satelit artificial al Pământului, numit Sputnik-1, pe data de 4 octombrie 1957, cu ajutorul unei rachete balistice intercontinentale de tip R-7 Semyorka. Acesta a marcat prima piatră de hotar în istoria omenirii, în călătoria aventuroasă în spaţiu. Satelitul era o sferă cu diametrul de 58 cm, având greutatea de 83 kg. Prima transmisiune oficială din spaţiu a fost recepţionată şi de radioamatori, „Bip-bip-bip”, ne anunţau cele patru antene de 2,4 m lungime, că era spaţială a început! Această lansare a fost urmată de o altă încercare, cu un satelit mai mare, Sputnik-2, care a avut la bord prima fiinţă vie, căţeaua Laika, un câine maidanez, luat de pe străzile Moscovei.
SUA s-a simţit ameninţată de această lansare, şi s-au grăbit cu o ripostă egală: lansarea satelitului Explorer I în anul 1958. În acel an preşedintele american Dwight Eisenhower, a semnat certificatul de „naştere” al Aeronautics and Space Administration, pe scurt NASA, cu ajutorul căreia americanii doreau să adune cât mai mulţi oameni de ştiinţă, care să ajute SUA să câştige „cursa spaţială” cu URSS.
Gagarin, primul om în spaţiu
În anul 1959 sovieticii au preluat din nou iniţiativa în lupta pentru spaţiu, cu lansarea Luna 2, primul dispozitiv, care a reuşit să ajungă pe Lună. În anul 1961 Iuri Gagarin, un tânăr astronaut, a îndeplinit prima misiune extrem de periculoasă din istoria omenirii, fiind primul om, care a efectuat un zbor în spaţiu la bordul capsulei Vostok-1. Durata zborului a fost doar de 108 minute, timp în care nava spaţială a făcut înconjurul Pământului o singură dată.
Iuri Gagarin s-a născut în satul Kluşino, actual numit „Gagarin” în onoarea sa. În tinereţe a fost ucenic în metalurgie ca turnător, dar la continuarea studiilor de liceu, a învăţat să piloteze aeronave uşoare şi a devenit pilot pe un MIG-15. În anul 1957 a fost promovat la gradul de locotenent al Forţelor Aeriene Sovietice. Drumul său către stele, a început cu selectarea lui împreună cu alţi 19 candidaţi. În final selecţia s-a făcut nu numai după performanţele excelente din timpul antrenamentelor, ci a contat şi înfăţişarea lui, capacitatea de a manipula atenţia presei, avea origini ruseşti, cu nume care putea fi asociat cu aristocraţia ţaristă. Gagarin, deşi a făcut parte din programul Soyuz, el nu a mai efectuat alte zboruri spaţiale, deoarece a decedat pe data de 27 martie 1968, într-un accident aviatic pe un MIG-15UTI. Moneda comemorativă din oferta noastră, este un omagiu adus primului cosmonaut, care şi-a riscat viaţa în primul zbor în spaţiul cosmic. Comandaţi şi Dvs. moneda de 1 uncie din argint, emisă cu ocazia a 60 de ani de la zborul spaţial lui Gagarin!
Apollo 11: Primul om pe Lună