Oare să cumpăr monede de pe internet? – totul despre colecţionare, partea a 2-a
Comerţul electronic a dat peste cap anumite obiceiuri comerciale, cu un impact similar cu cel al centrelor comerciale. Însă acesta nu a dus numai la schimbarea obiceiurilor consumatorilor, ci în mod simultan şi la o cultură de servire a clientului la un nivel calitativ ridicat. Astfel, merită să facem o mică incursiune în universul numismatic virtual.
Faţă de lumea reală, aici se pune un accent mai mare pe client, astfel că preţurile şi ofertele sunt mult mai transparente şi trasabile decât în magazine, implicând o concurenţă mai acerbă între comercianţii virtuali. De exemplu, în România mai mult de jumătate din populaţia de peste 15 ani a utilizat anul trecut internetul pentru achiziţionarea unor bunuri sau servicii online.
Deşi nu există o statistică detaliată în privinţa utilizatorilor numismatici, avem motive să credem că şi pentru ei internetul a devenit o unealtă de utilizare zilnică în atingerea scopurilor specifice.
Siguranţa, factorul decisiv, însă şi „mărimea contează”
Prin extinderea comerţului online, aspectul cel mai important a devenit dreptul clientului de a renunţa la achiziţie, un drept garantat în UE de peste un deceniu. În contextul acestuia, în cazul unor achiziţionări online clientul are dreptul de a returna bunul în termen de 8 de zile de la achiziţionare, iar în aceste condiţii contravaloarea achiziţionării, trebuie returnată către client. Această reglementare care a provocat comercianţilor dureri serioase de cap a fost motivată de faptul că din cauza lipsei contactului fizic direct al clientului cu bunul achiziţionat, această măsură este în scopul prevenirii erodării încrederii, precum şi a celorlalte riscuri derivate din acesta.
Despre majoritatea celor 100-150 de firme care domină comerţul electronic, putem spune că funcţionează în mod transparent şi conform reglementărilor legale în vigoare. Această concluzie se aplică şi în domeniul comerţului electronic numismatic. Cumpărând de la acestea, clientul practic nu riscă nimic, însă la webshopurile mai mici ne putem aştepta la existenţa anumitor probleme legate de funcţionare. Cea mai mare problemă reprezintă trucurile legate de cheltuielile de livrare. Foarte mulţi dintre aceşti comercianţi online nu dau o explicaţie transparentă în privinţa cheltuielilor pe care clientul trebuie să le acopere peste costul produsului achiziţionat. Ca un sfat general, vă recomandăm să vă achiziţionaţi monede numai în webshopurile ale căror date de contact le veţi găsi la meniul respectiv al platformei electronice, care afişează termenii şi condiţiile generale de contract, care trebuie să conţină dreptul la returnarea bunului achiziţionat, precum şi modalităţile de aplicare şi exercitare ale acestui drept.
Pe internet găsim nenumărate pagini numismatice, atât autohtone, cât şi străine. Pentru un tur organizat al acestora, vă stă la dispoziţie, printre altele, motorul de căutare Google. Trebuie să introduceţi cuvintele-cheie ale termenilor numismatici care vă interesează, iar după aceasta să spicuiţi cu atenţie între rezultatele căutării Dumneavoastră.