Franz Joseph împărat și rege
Domnia de 68 de ani a lui Franz Joseph a deschis o nouă eră în cultură, știință și istoria monetară. Monedele din epoca sa se numără printre cele mai frumoase din istoria monetăriei austro-ungare. Pe lângă monedele de circulație, curtea regală a emis și monede comemorative pentru tot felul de ocazii distinse.
Până în ziua de azi, istoricii polemizează dacă împăratul Ferdinand al V-lea era slab de minte sau doar un geniu excentric care nu era destinat să conducă. În schimb, cancelarul Metternich a condus Imperiul Habsburgic cu o mână de fier, motiv pentru care nici măcar supușii săi austrieci nu-l plăceau. Această situație insuportabilă a dus la Revoluția de la Viena din 13 martie 1848, a cărei principală revendicare - ca și cea a revoluției maghiare care a izbucnit două zile mai târziu - era în esență o constituție. Pentru a păstra monarhia absolută, Metternich i-a încredințat generalului Windisch-Grätz sarcina de a înăbuși revolta de la Viena. Pe măsură ce generalul aducea ordinea în capitala austriacă cu prețul unei mari vărsări de sânge, a devenit clar că era necesară o schimbare de conducător pentru a salva Imperiul Habsburgic.
Sângerosul împărat
Ferdinand al V-lea ar fi fost succedat la tron de fratele său mai mic, arhiducele Franz Charles, dar Windisch-Grätz și soția lui Franz Charles, ambițioasa și influenta arhiducesă Sofia, au ales de mult timp pe cel mai mare dintre copii lor, Franz Joseph, pe atunci în vârstă de 18 ani, care fusese educat în armată și servise pe frontul italian. Curtea vedea în el un împărat puternic, cu o lungă domnie și, cum tatăl său nu avea ambiții pentru putere, Ferdinand al V-lea, care abdicase, a fost înlocuit de Franz Joseph la 2 decembrie 1848. Și-a început mandatul în circumstanțe extrem de dificile: în vara anului 1849, gărzile naționale maghiare au alungat trupele austriece din țară. Războiul de independență părea câștigat, când tânărul împărat, disperat, a apelat la "colegul" său rus, țarul Nicolae I pentru ajutor: făcând referire la Sfânta Alianță, un tratat de asistență semnat cu 34 de ani mai devreme între Prusia, Imperiul Habsburgic și Rusia țaristă.
Țarul s-a conformat; dar după ce a anihilat Războiul de Independență din 1848-1849, l-a trimis pe fiul său, prințul moștenitor Alexandru, la Viena pentru a-l convinge pe Franz Joseph să îi grațieze pe liderii revoluției. Dar el, i-a dat mână liberă generalului Haynau, comandantul armatei austriece renumit pentru cruzimea sa, să "impună ordinea" în Ungaria. Așa se face că prim-ministrul maghiar a fost omorât prin împușcare, iar cei 13 martiri de la Arad au fost executați.
De la împăratul urât la regele iubit
Au existat conducători europeni mai talentați decât împăratul cu mână de fier: regii sardeni (nordul Italiei) și apoi cei prusaci l-au îngenuncheat pe Franz Joseph. Mai întâi a pierdut războiul cu italienii în bătălia de la Solferino din 1859 și a trebuit să renunțe la Lombardia. Apoi a pierdut războiul cu prusacii în bătălia de la Königgratz din 1866 și a trebuit să cedeze Veneția şi provincia Veneto, Regatului Italiei. Într-un Imperiu habsburgic prăbușit, o ultimă lovitură era ca maghiarii, care își exprimau constant nemulțumirea în presă și în parlament, să reînceapă lupta pentru libertate.
Într-o astfel de conjunctură istorică, maghiarii au luptat pentru Compromisul austro-ungar din februarie 1867, prin care împăratul a devenit rege al Ungariei, încoronat cu Sfânta Coroană la Buda! Disponibilitatea regelui de a face compromisuri este demonstrată și de gestul mărunt, felul în care și-a semnat numele pe actul de reconciliere în limba maghiară, ca "Ferencz József" (!). Istoricii sunt din ce în ce mai mult de părere că Franz Joseph și-a câștigat respectul supușilor săi maghiari fiind un "oficial înnăscut", pentru care litera legii era mai sacră decât orice altceva: odată ce Compromisul a fost făcut, el l-a respectat întocmai.
Monede rarităţi de argint şi aur
Monedele din epoca lui Franz Joseph se numără printre cele mai frumoase din istoria monetăriei austro-ungare. Cele câteva exemplare rămase, sunt căutate în întreaga lume, deoarece au fost în mare parte distruse sau topite ca urmare a războaielor, crizelor economice și schimbărilor politice. Monedele din Imperiul Austro-Ungar reprezintă cel mai popular domeniu de interes pentru colecționarii europeni. Pe lângă monedele de circulație, curtea regală emitea monede comemorative pentru tot felul de ocazii glorioase, sau monedele jubiliare emise pentru a marca aniversările nunții cuplului regal. Acum, datorită originalității acestor monede, ele sunt disponibile și pot fi achiziţionate de la firma noastră de către toți colecționarii, iubitori de istorie și artă. Comandați de la noi gama de monede comemorative din Bursa Colecţiilor 2024/4 , bancnota originală de 20 coroane sau moneda de argint de 1 coroană.